Iskustva naših mladih poljoprivrednika

Naši bivši učenici

Ana Ritoša

nositeljica je gospodarstva “RITOŠA VINA” koje se bavi proizvodnjom grožđa i vina.

Ana smatra da je obrazovanje u poljoprivredi vrlo bitno jer  proizvodnja vina zna biti iznimno zahtjevna. Teorijsko znanje uvelike pomaže u prevladavanju svih izazova koje praktična proizvodnja donosi.

Emanuel Grubić

nositelj je obrta za poljoprivredu „Grubić“ koje se bavi proizvodnjom i preradom maslina.

Emanuel toplo preporučuje mladima da, ukoliko imaju neko gospodarstvo ili zemljište, svakako pokrenu svoju proizvodnju jer se poljoprivreda u Istri nadopunjuje s turizmom. Njegova je zaključna poruka da ako se poljoprivredom baviš na pravi način, od nje se može dobro živjeti.

Zvijezdana Križmanić

nositeljica je “OPG Križmanić”, koje se bavi uzgojem povrća.

Zvijezdana smatra da je poljoprivredno obrazovanje vrlo bitno jer je suvremena poljoprivreda znatno napredovala u pogledu primjene tehnika i tehnologija koje se bez tog osnovnog znanja ne može pratiti. Poljoprivreda je divna i, iako iziskuje dosta fizičkog rada, omogućava nam da živimo u skladu s prirodom.

Silvano Orbanić

nositelj Obrta za uzgoj goveda i proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda „Orbanić“

Silvano smatra da je glavni problem poljoprivrede uvriježeno mišljenje da o poljoprivredi svi znaju sve i nije im potrebno adekvatno obrazovanje. Međutim, to je velika zabluda jer bez obrazovanja nije moguće pratiti kontinuirani napredak
u tehnologiji, ekonomici i marketingu.